- - - ΑΨΕΣ Πυθαγόρας Πυθαγόρας ΑΕ Καρλόβασι ΑΟ Πολυκράτης samos samos samos Φοίνικας Διαγόρας Ραχών Ικαρίας samos samos samos samos samos samos samos ΑΣΣΑ Αναγέννηση

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Γνώριζαν οι δήμοι, αλλα μπορούσαν;;;

(του Αργύρη Πολίτη  γραμματέα  του Δ.Σ. Διαγόρα Ραχών Ικαρίας)
Κύριοι,

 Με αφορμή την δημοσίευση της εγκυκλίου του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Βορείου Αιγαίου, για το ότι από το έτος 2011, οι δήμοι γνώριζαν την υποχρέωση που είχαν για την αδειοδότηση των αθλητικών εγκαταστάσεων, θεωρώ υποχρέωσή μου σαν διοικητικός παράγοντας αθλητικού συλλόγου πλέον των 15 ετών, να καταθέσω την άποψή μου και μαζί με αυτήν την ΕΝΤΟΝΗ διαμαρτυρία μου. Μιά διαμαρτυρία με την οποία θαρρώ ότι είναι απόλυτα σύμφωνοι όλοι οι σύλλογοι του νομού Σάμου και όχι μόνο.
 Κατ αρχή είναι γεγονός ότι ο συγκεκριμένος Γ.Γ. που υπογράφει την εγκύκλιο αυτή πιθανότατα να μην έχει γνώση του τί έχει προηγηθεί σχετικά με την κατασκευή και λειτουργία αθλητικών εγκαταστάσεων. Δηλαδή πώς προγραμματίζονται, μελετώνται-αδειοδοτούνται, πως χρηματοδοτούνται και πως υλοποιούνται χρόνια τώρα οι αθλητικές εγκαταστάσεις σε όλη την Ελλάδα.

  Μοιάζει δηλαδή σαν να πρόκειται να συνεχιστεί μια απόλυτα προκαθορισμένη διαδικασία (προγραμματισμός, μελέτη, αδειοδότηση, χρηματοδότηση, εκτέλεση) στην κατασκευή των αθλητικών εγκαταστάσεων και για κάποιο λόγο (σχεδόν λεπτομέρεια) δεν προχώρησε η διαδικασία αυτή η οποία (!!!!) πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα.   

  Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ και ασφαλώς το μερίδιο ευθύνης βαρύνει ΚΥΡΙΩΣ τις υπηρεσίες της Ελληνικής Πολιτείας (με πρώτη και καλύτερη την Περιφέρεια και τις πρώην νομαρχίες) και λιγότερο τους δήμους και τους συλλόγους φυσικά.    Αυτούς δηλαδή που σήμερα μας εγκαλούν για τις άδειες των αθλητικών χώρων.

 Τις αθλητικές εγκαταστάσεις –χρόνια τώρα- τις είχε στην ευθύνη της (και εποπτεία) η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (Νομαρχία), η οποία σε συνεργασία με την Γ.Γ. Αθλητισμού ή άλλους κυβερνητικούς φορείς, προγραμμάτιζε την κατασκευή των έργων. Πολύ συχνά οι δήμοι κατασκεύαζαν αθλητικά έργα, ύστερα από πίεση των συλλόγων ή της κοινωνίας, κυρίως μικρού προϋπολογισμού, αλλά σχεδόν πάντα τα έργα αυτά γίνονταν χωρίς ολοκληρωμένες μελέτες ή σχετικές με την λειτουργία τους αδειοδοτήσεις. Ο λόγος είναι προφανής. Μικρή χρηματοδότηση, πολύ συχνά (ή σχεδόν πάντα) κάθε χρόνο κάποια χρήματα, εργολαβίες ανοιχτές για πολλά χρόνια και κυρίως σπάνια τα έργα αυτά παραλαμβάνονταν επίσημα, όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Αυτό το φαινόμενο χρόνια τώρα παρατηρείται  και σε μεγάλα έργα όπως οδοποιίες, κτιριακά κλπ. Δηλαδή έργα χωρίς οικοδομικές άδειες, μελέτες πυρασφάλειας, στατικές μελέτες κλπ. Προτιμώ να μην αναφερθώ σε λεπτομέρειες ή συγκεκριμένα έργα για ευνόητους λόγους.                                         

 Αυτό συνέβαινε διότι τις περισσότερες φορές δεν υπήρχε επαρκής χρηματοδότηση και φυσικά δεν υπήρχε υποχρέωση για τις επιτροπές παραλαβής να συντάξουν τα σχετικά πρακτικά (παραλαβής)  με τις απαραίτητες από τον νόμο αδειοδοτήσεις.

 Για μας στο νομό Σάμου τα πράγματα ήταν ακόμη δυσκολότερα αφού τα περισσότερα έργα έγιναν κάτω από πίεση χρόνου (π.χ. Δημοτικό Στάδιο Αγίου Κηρύκου έργο για την διοργάνωση των Αιγαιοπελαγίτικων αγώνων), ή με λιγοστές πιστώσεις, που δεν έφταναν για την ολοκλήρωσή τους, πόσο μάλλον για την υποβολή φακέλων αδειοδοτήσεων κλπ. Έτσι με …κάτι σαν γήπεδο ή γυμναστήριο, η Τ.Α. και οι σύλλογοι φυσικά, έμπαιναν μέσα στα ημιτελή (ή χωρίς τις προβλεπόμενες άδειες) γήπεδα, και τα χρησιμοποιούσαν, εν γνώσει των περισσοτέρων ότι αυτά δεν είναι νόμιμα.

  Τα ερώτημα που τίθεται η διαμαρτυρία και η ένστασή μας, είναι η εξής :

- Αφού όλοι γνωρίζουν την ιστορία των αθλητικών χώρων και τον τρόπο κατασκευής τους, γιατί δεν επιλέχθηκε άλλος δρόμος να πιεστούν οι υπηρεσίες (και οι δήμοι) να προχωρήσουν στην νομιμοποίησή τους και επέλεξαν τον χειρότερο ????

 - Γιατί το..μάρμαρο … να πληρωθεί από τα παιδιά μας (τα οποία βεβαίως δεν έχουν καμιά ευθύνη), και να μην επιλεγεί μία σταδιακή- δεσμευτική  υποχρέωση αποκατάστασης των ελλείψεων ????

 - Γιατί η ΕΠΣ Σάμου (και η ΕΠΟ) αποφάσισαν την διακοπή του πρωταθλήματος τον Σεπτέμβρη λίγες μέρες πριν ξεκινήσουν οι αγώνες και δεν έστελνε έγγραφο – προειδοποίηση - πρόταση, τόσο στους δήμους (όπως έπραξε) όσο και στην Περιφέρεια – Γ.Γ. Αθλητισμού την άνοιξη του 2012, προκειμένου να βρεθεί λύση (παράταση κλπ), και όχι τον Σεπτέμβριο ???

Το επιχείρημα ότι μόνο με δραστικά μέτρα (όπως η διακοπή των αθλητικών εκδηλώσεων) μπορεί να ….συγκινήσει τους αρμόδιους φορείς και να πάρουν μέτρα, μοιάζει αποτελεσματικό, αλλά στην ουσία του δεν είναι.

 Ο λόγος είναι φυσικά η σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας. Οι δήμοι συντάσσουν προϋπολογισμούς στο 1/3 των προηγούμενων χρόνων και δεν φαίνονται πρόθυμοι να δώσουν τα απαιτούμενα ποσά για τα γήπεδα. Το ίδιο ισχύει

  και για τη κοινωνία μας, που είναι ο βασικός χορηγός - υποστηρικτής του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Οι εκδηλώσεις των συλλόγων (όσες εξακολουθούν να γίνονται) έχουν οικονομικά αποτελέσματα (έσοδα), περίπου στο 1/5 των εσόδων του 2009 και παλαιότερα. Για να μην μιλήσουμε για την δυνατότητα που έχουν οι γονείς σήμερα να βοηθήσουν οικονομικά τα παιδιά τους στον αθλητισμό (ρούχα, παπούτσια κλπ).

 Είναι λοιπόν προφανές ότι ενώ όλη η Ελλάδα παίζει (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλει), εμείς εδώ κλαίμε την μοίρα μας. Γιατί θεωρώ αδύνατο να έχουμε τον επόμενο Σεπτέμβρη τουαλέτες ΑΜΕΑ στο γήπεδο των Σπαθαραίων ή των Ραχών, χωριστές κερκίδες στον Εύδηλο ή  την Χώρα, στατικές μελέτες κερκίδων ή πλήρως εξοπλισμένα Ιατρεία στα γήπεδά μας. Αυτά δεν γίνονται σε τόσο χρόνο ούτε στην Σουηδία. Η άλλη ιδέα που ακούγεται να γίνει πρωτάθλημα σε 2-3 γήπεδα που πιθανόν να έχουν την νομική δυνατότητα, θα οδηγήσει πολλούς συλλόγους στην παραίτηση, αφού τα επιπλέον έξοδα θα είναι δυσβάσταχτα.

                                        Ευχαριστώ για την φιλοξενία
                   Πολίτης Αργύρης Γραμματέας Δ.Σ. Διαγόρα Ραχών Ικαρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: