- - - ΑΨΕΣ Πυθαγόρας Πυθαγόρας ΑΕ Καρλόβασι ΑΟ Πολυκράτης samos samos samos Φοίνικας Διαγόρας Ραχών Ικαρίας samos samos samos samos samos samos samos ΑΣΣΑ Αναγέννηση

Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Τιμές «φωτιά» πλήρωσαν οι νησιωτικές ομάδες για την διαιτησία στα μπαράζ

(Του Δημ. Σταυρακάκη, εφημερίδα αλήθεια Χίου)
Βαριά εξολολόγια και στην Σάμο!
Στα κάγκελα είναι και στην γειτονική μας Σάμο για τα υπέρογκα εξοδολόγια διαιτησίας που πλήρωσε ο πρωταθλητής του νησιού στα τρία εντός έδρας παιχνίδια για τα μπαράζ ανόδου στην Γ’  Εθνική Κατηγορία. Συνολικά ο Πυθαγόρας Κοντακαίϊκων έδωσε 5 χιλιάδες 943 ευρώ για την διαιτησία στους αγώνες που έδωσε με τους πρωταθλητές Κορινθίας (Ζευγολατιό),
Δυτικής Αττικής (Ζωφριά), Ανατολικής Αττικής (Θύελλα Ραφήνας). Οι διοικούντες της ομάδας έβαλαν βαθιά και αυτοί το χέρι στη τσέπη για να μπορέσουν να καλύψουν τα έξοδα, αφού εκτός από την πληρωμή της διαιτησίας αρκετά μεγάλο ήταν το κόστος των ταξιδιών, δυο φορές στην Αθήνα και μια φορά στο Ζευγολατιό της Κορινθίας, που έφτασα στις 9 χιλιάδες ευρώ.
Δεν έμεινε φυσικά ασχολίαστο τόσο από τα τοπικά ΜΜΕ της Σάμου όσο και από τους ανθρώπους του Πυθαγόρα το γεγονός (κάτι που επεσήμαναν και οι παράγοντες των ομάδων του 10ου ομίλου που έπαιξε και ο Ποσειδώνας) ότι στο εξοδολόγιο που παρουσίαζαν οι διαιτητές δεν υπήρχαν παραστατικά, παρά μόνο μια σελίδα που έγραφε νούμερα και τα οποία, το συνολικό ποσό, καταβάλουν οι ομάδες πριν την έναρξη του αγώνα!.
Στις 2.066 ευρώ έφτασε το εξοδολόγιο των ρέφερι στο παιχνίδι με την Ζωφριά. Τόσο κόστισε η μετακίνηση, η διαμονή, τα αεροπορικά εισιτήρια και η αμοιβή του διαιτητή Πειραιά (Ρόμπερτ Ντουμιτρέσκου, Γιώργος Γιαννίκος, Δημήτρης Τζιλέρης) και τον παρατηρητή διαιτησίας Χρήστο Ηλιάδη (Αθηνών)
Κόκκινο χτύπησε το εξοδόλογιο στον επόμενο εντός έδρας αγώνα, με το Ζευγολατιό. Βλέπετε οι κύριοι της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας της ΕΠΟ όρισαν να το διευθύνει ο Νίκος Ρατσιάτος από την Αργολίδα. Έτσι για ένα παιχνίδι οι άνθρωποι του Πυθαγόρα κατέβαλαν 2.274 ευρώ!!!. Πάλι καλά που δεν πήγε παραπάνω…… Ευτυχώς οι βοηθοί Δεληθοδωρής, Λυμπερόπουλος ήταν από την Αθήνα και ο παρατηρητής διαιτησίας ο Νίκος Αγαδάκος από τον Πειραιά.
Φθηνότερο (όσο μπορεί να το πούμε αυτό) βγήκε στον πρωταθλητή Σάμου το εξοδολόγιο στο εντός έδρας παιχνίδι με την Θύελλα Ραφήνας . Για την διαιτητική τριπλέτα διαιτητή Ανδρέα Τσαμούρη των βοηθών του Γεωργακόπουλου και Χαλβατζάκου (όλοι από τον Πειραιά) καθώς και του παρατηρητή διαιτησίας Νίκο Ιωσηφόγλου (Αθηνών). κατέλαβε 1607 ευρώ. 
      
ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΑ ΕΞΟΔΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΩΝΑΝ ΟΙ ΡΕΦΕΡΙ
Τιμές «φωτιά» πλήρωσαν οι νησιωτικές ομάδες για την διαιτησία στα μπαράζ 


·        Συνολικά 81 χιλιάδες 164 ευρώ έδωσαν οι 4 ομάδες του 10ου ομίλου για έξοδα διαιτησίας και για μετακινήσεις!!!
·        19 χιλιάδες 016 ευρώ τους κόστισαν οι διαιτησίες σε 11 παιχνίδια!

Δυσβάστακτο ήταν το κόστος των μετακινήσεων αλλά και της διαιτησίας που πλήρωσαν οι τέσσερις ομάδες που μετείχαν στον 10ο όμιλο για τα μπαράζ ανόδου στην Γ’  Εθνική Κατηγορία. ΑΣ Ρόδος, Πανθηραϊκός, Ποσειδών Καρδαμύλων, Αίγειρος Μυστεγνών, πλήρωσαν αρκετές χιλιάδες ευρώ, οι παράγοντες του, για να πάρουν μέρος σε αυτό το μίνι πρωτάθλημα των 6 αγωνιστικών. 19.016 πλήρωσαν οι τέσσερις ομάδες στους εντός έδρας αγώνες που έδωσαν και σε αυτό το ποσό πρέπει να προστεθούν οι 62.148 ευρώ που έδωσαν για τις μετακινήσεις τους!. Συνολικά 81.164 ευρώ έδωσαν για διαιτησία και για μετακινήσεις οι νησιωτικές ομάδες από Χίο, Λέσβο, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα. Και βλέποντας το συνολικό αυτό ποσό για το οποίο «μάτωσαν» οι ομάδες για τις διαιτησίες των εντός έδρας αγώνων και τις μετακινήσεις τους, σίγουρα θα πίστευε κανείς ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σε αυτή την χώρα ούτε οικονομική κρίση.
Άλλωστε αυτή την εντύπωση πρέπει να έχουν και εκεί στην ΕΠΟ που δεν μπορούνε να καταλάβουν τα προβλήματα που έχουν οι ομάδες των νησιών στις μετακινήσεις τους, αλλά ούτε ότι δεν αντέχουν τα υπέρογκα ποσά που πληρώνουν για τις διαιτησίες που φτάνουν τα εξοδολόγια να ανέρχονται για έναν αγώνα στις 2250 ευρώ ποσά που σίγουρα αν τα πληροφορηθεί κάποια στιγμή το «κουαρτέτο» και η Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ ίσως να αρχίζει να επιβάλλει μέτρα και εκεί στο Γουδή και στην ΕΠΟ που είναι στο απυρόβλητο!.

Στο δικό τους κόσμο…..

Την στιγμή όπου οι ομάδες που μετέχουν είτε σε εθνικά πρωταθλήματα, είτε σε μπαράζ στην Ηπειρωτική Ελλάδα πληρώνουν από 400 έως 600 με 700 ευρώ εξοδολόγιο διαιτησίας (ακόμη και όταν ορίζονται ρέφερι από μακρινές Ενώσεις), οι νησιωτικές ομάδες «ματώνουν» αφού δεν υπάρχει διαιτησία που να στοιχίζει λιγότερο από 1200 ευρώ!. Και φτάνει μέχρι τα 2250 ευρώ ποσό που πλήρωσε ο Πανθηραϊκός στην εντός έδρας συνάντηση με την Ρόδο, αφού οι κύριοι της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας της ΕΠΟ όρισαν παρατηρητή διαιτησίας από την Λακωνία!.
Και δεν είναι μόνο οι νησιωτικές ομάδες στα μπαράζ ανόδου που πλήρωναν τιμές φαρμακείου για την διαιτησία, αλλά και όσες συμμετείχαν στην Γ’  Εθνική Κατηγορία, είχαν το ίδιο σοβαρό πρόβλημα, όπως ο Κανάρης που ήθελε για κάθε εντός έδρας παιχνίδι του, από 1800 ευρώ έως 2200 ευρώ για το εξοδολόγιο της διαιτησίας!.
Η ΚΕΔ/ΕΠΟ που επίσης κινείται σε δικό της κόσμο….. σε ότι αφορά τους ορισμούς, αρκεί κάποιος να προσέξει το πίνακα που δημοσιεύουμε με τους ορισμούς των ρέφερι και από τις Ενώσεις που προέρχονται, αφού δεν ορίζονται μόνο από αυτές της Αττικής αλλά και γύρω νομών, οπότε μεγαλώνει το εξοδολόγιο. Δεν είναι μόνο το παράδειγμα με τον παρατηρητή διαιτησίας από την Λακωνία που όρισε η ΚΕΔ/ΕΠΟ να πάει το ταξιδάκι του στην Σαντορίνη (προφανώς ο άνθρωπος δεν είχε επισκεφτεί το νησί και ήταν μια καλή ευκαιρία να βρεθεί εκεί για 1,5 ημέρα, όλα πληρωμένα), αλλά και το γεγονός ότι έβαζε ρέφερι από Αργολίδα, Κορινθία και Εύβοια να πάνε σε Ρόδο, Χίο, με τις γηπεδούχες ομάδες να έχουν άγχος ότι θα μπορέσουν να βγάλουν τα υπέρογκα κόστη αυτά, τα οποία πρέπει να πληρώσουν πριν την έναρξη του κάθε αγώνα, σύμφωνα με τον κανονισμό!.

Ευτυχώς έχουν Διακοφώτη!

Πιο οικονομικά στο θέμα της διαιτησίας την έβγαλε ο ΑΣ Ρόδος, αφού συνολικά για τα 3 εντός έδρας παιχνίδια κατέβαλε 3700 ευρώ. Τα περισσότερα πλήρωσε ο Αίγειρος Μυστεγνών. Ο πρωταθλητής Λέσβου για τα 3 παιχνίδια που έδωσε στην έδρα του πλήρωσε εξοδολόγιο που έφτασε συνολικά τις 5666 ευρώ!. Ακολούθησε ο Ποσειδώνας Καρδαμύλων, που «μάτωσε» για τα καλά κι αυτός, δίνοντας 5550 ευρώ!. Στην Σαντορίνη, ο Πανθηραϊκός (που μαζί με την Ρόδο πήραν το εισιτήριο της ανόδου για την Γ’  Εθνική Κατηγορία) πλήρωσε 4100 ευρώ για δυο αγώνες (το παιχνίδι με τον Αίγειρο το πήρε στα χαρτιά αφού ο πρωταθλητής Λέσβου παραιτήθηκε και δεν ταξίδεψε στο νησί των Κυκλάδων).
Φυσικά δεν πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι οι Ροδίτες έδωσαν τα λιγότερα για την διαιτησία ελέω Παναγιώτη Διακοφώτη. Ο πρόεδρος της ΕΠΣ Δωδεκανήσου μεσολάβησε στην ΕΠΟ (κάτι που είχε κάνει και για τα εντός έδρας παιχνίδια του Ιάλυσου στην Γ΄ Εθνική) και ζήτησε τα αεροπορικά εισιτήρια της διαιτητικής τριάδας καθώς και του παρατηρητή (όταν πήγαινε εκτός Ρόδου) να τα κλείνει η ΕΠΣ Δωδεκανήσου και μετά έπαιρνε το ποσό από την ομάδα. Έτσι μέσω των πολύ καλών σχέσεων που είχε με την Aegean Airlines αλλά και του πρακτορείου που συνεργάζεται η Ένωση στην Ρόδο, βρίσκονται αρκετά οικονομικά εισιτήρια για τους διαιτητές, χωρίς να επιβαρύνεται η ομάδα το υπέρογκο κόστος που θα είχε εάν τα έκλειναν οι ίδιοι από την Αθήνα. Δηλαδή έβρισκαν αεροπορικά εισιτήρια Αθήνα-Ρόδος-Αθήνα στα 190 ευρώ, ενώ εάν συμπεριλαμβάνονταν στο συνολικό εξοδολόγιο και τα είχαν κλείσει οι ρέφερι θα κόστιζε το καθένα 250 με 280 ευρώ!.
Σε αυτά όλα πρέπει να προστεθεί και το γεγονός  ότι και στα 3 εντός έδρας παιχνίδια του ΑΣ Ρόδος ορίστηκαν από την ΕΠΟ παρατηρητές διαιτησίας από το «σμαραγδένιο νησί». Έτσι το εξοδολόγιο ήταν αρκετά μειωμένο σε σχέση με αυτά που πλήρωσαν Πανθηραϊκός, Ποσειδώνας και Αίγειρος. Πολύ απλά γιατί η Ρόδος έχει στον πίνακα της 2ης Κατηγορίας των παρατηρητών διαιτησίας, που ορίζονταν στα μπαράζ, δυο παρατηρητές (Ζαννετίδης, Τσαγγάρης) και έτσι ορίζονταν αυτοί!.
Το γεγονός ότι οι υπόλοιπες ΕΠΣ δεν μπόρεσαν να βοηθήσουν τις πρωταθλήτριες ομάδες τους, επισήμανε και ο πρόεδρος του Αίγειρου Μυστεγνών μιλώντας στην «Α.Χ.». Ο Στρατής Μπότης ανέφερε ότι: «η ΕΠΣ Λέσβου δεν μας έδωσε ούτε μισό ευρώ», συμπληρώνοντας ειρωνικά ότι ετοιμάζει ευχαριστήρια επιστολή για την βοήθεια που έδωσε στον πρωταθλητή του νησιού. Παράλληλα εξέφρασε την απορία του πως η ΕΠΣ Δωδεκανήσου έπεισε την ΕΠΟ να πληρώνει αυτή τα αεροπορικά εισιτήρια των ρέφερι και το ίδιο δεν έκαναν οι άλλες Ενώσεις. «Μάλλον δεν θέλουν να το κάνουν» μας είπε, φανερά χολωμένος από όσα πέρασε σε αυτό το μίνι πρωτάθλημα και γεγονός ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του στην διοίκηση του Αίγειρου Μυστεγνών, «μάτωσαν» για να ανταπεξέλθουν στα υπέρογκα έξοδα διαιτησίας και μετακινήσεων.

Ποιοι σφύριξαν και πόσο κόστισαν:
Οι τέσσερις νησιωτικές ομάδες που συμμετείχαν στον 10ο όμιλο των μπαράζ ανόδου για την Γ’ Εθνική Κατηγορία πλήρωσαν συνολικά 19.016 ευρώ για 11 παιχνίδια που έδωσαν. Το ακριβότερο εξοδολόγιο ήταν αυτό που πλήρωσε ο Πανθηραϊκός στο εντός έδρας παιχνίδι με την Ρόδο που ανέρχεται στα 2.250 ευρώ αφού οι «φωστήρες» της ΚΕΔ/ΕΠΟ όρισαν παρατηρητή διαιτησίας από την Λακωνία!. Οι πιο φτηνές διαιτησίες ήταν αυτές που πλήρωσε η Ρόδος για τα δυο εντός έδρας παιχνίδια της με Ποσειδώνα Καρδαμύλων και Αίγειρο Μυστεγνών. Η κάθε μία στοίχισε 1200 ευρώ!.
Να δούμε αναλυτικά τι πλήρωσε κάθε ομάδα για τα εντός έδρας παιχνίδια της για διαιτησία.
ΑΣ ΡΟΔΟΣ:
Με Αίγειρο Μυστεγνών: 1200 ευρώ. Διαιτητής: Βαγγέλης Μανούχος (Αργολίδας), Βοηθοί: Χαρίλαος Μενεκούμης (Αργολίδας), Παναγιώτης Κωνσταντόπουλος (Κορινθίας), Παρατηρητής Διαιτησίας: Κώστας Ζαννετίδης (Δωδεκανήσου).
Με Ποσειδών Καρδαμύλων: 1200 ευρώ. Διαιτητής: Νίκος Ρατσιάτος (Αργολίδας), Βοηθοί: Κώστας Οικονόμου (Δυτικής Αττικής), Δημήτρης Ντζουροπάνος (Δυτικής Αττικής), Παρατηρητής Διαιτησίας: Βασίλης Τσαγγάρης (Δωδεκανήσου).
Με Πανθηραϊκό: 1300 ευρώ. Διαιτητής: Ανδρέας Γκάμαρης (Αθηνών), Βοηθοί: Δαυίδ Πριόνας (Εύβοιας), Προκόπης Τσιφλάκης (Ευβοίας), Παρατηρητής Διαιτησίας: Κώστας Ζαννετίδης (Δωδεκανήσου).
ΠΑΝΘΗΡΑΙΚΟΣ:
Με Ποσειδών Καρδαμύλων: 1850 ευρώ. Διαιτητής: Άγγελος Μπακογιάννης (Αθηνών), Βοηθοί: Μιχάλης Τάμαλης (Αθηνών), Χρήστος Βασιλάκης (Αθηνών), Παρατηρητής Διαιτησίας: Γιώργος Κωστάκος (Πειραιά).
Με Ρόδο: 2250 ευρώ. Διαιτητής: Άγγελος Ευαγγέλου (Αθηνών), Βοηθοί: Παναγιώτης Αργύρης (Αθηνών), Μανώλης Γιαννουγλίδης (Αθηνών), Παρατηρητής Διαιτησίας: Νίκος Σπυράκης (Λακωνίας).
Με Αίγειρο Μυστεγνών: -  . Δεν έγινε το παιχνίδι. Ο Πανθηραϊκός το κέρδισε στα χαρτιά με 3-0 (άνευ αγώνα), αφού ο Αίγειρος δήλωσε στην ΕΠΟ ότι παραιτήθηκε από τον αγώνα.
ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΚΑΡΔΑΜΥΛΩΝ:
Με Ρόδο: 1850 ευρώ. Διαιτητής: Σπύρος Σταθόπουλος (Δυτικής Αττικής), Βοηθοί: Μιχάλης Δημόπουλος (Δυτικής Αττικής), Ευστράτιος Σαββόγλου (Δυτικής Αττικής), Παρατηρητής Διαιτησίας: Νίκος Αγαδάκος (Πειραιά).      
Με Αίγειρο Μυστεγνών: 1750 ευρώ. Διαιτητής: Μάριος Πόγκας (Ευβοίας), Βοηθοί: Δαυίδ Πριόνας (Ευβοίας), Κώστας Κωνστάντιος (Ευβοίας), Παρατηρητής Διαιτησίας: Νίκος Ιωσηφόγλου (Αθηνών).
Με Πανθηραϊκό: 1950 ευρώ. Διαιτητής: Άγγελος Ζαραβίνος (Αθηνών), Βοηθοί: Ανδρέας Φωτόπουλος (Αθηνών), Γιάννης Καραγιαννίδης (Αθηνών), Παρατηρητής Διαιτησίας: Χαράλαμπος Μοιραδωράκης (Πειραιά).
ΑΙΓΕΙΡΟΣ ΜΥΣΤΕΓΝΩΝ:
Με Πανθηραϊκό: 1930 ευρώ. Διαιτητής: Συμεών Κοσικίδης (Αθηνών), Βοηθοί: Παναγιώτης Ντάλλας (Αθηνών), Κώστας Δεληθοδωρής (Αθηνών), Παρατηρητής Διαιτησίας: Σπύρος Βούλγαρης (Πειραιά).
Με Ρόδο: 1830 ευρώ. Διαιτητής: Άγγελος Μπακογιάννης (Αθηνών), Βοηθοί: Μιχάλης Τάμαλης (Αθηνών), Μιχάλης Νιδριώτης (Αθηνών), Παρατηρητής Διαιτησίας: Νίκος Δροσινός (Πειραιά).
Με Ποσειδών Καρδαμύλων: 1906 ευρώ. Διαιτητής: Σταύρος Δημητρόπουλος (Δυτικής Αττικής), Βοηθοί: Μανώλης Γιαννουγλίδης (Αθηνών), Νίκος Καπρέτσος (Δυτικής Αττικής), Παρατηρητής Διαιτησίας: Γιώργος Κωστάκος (Πειραιά).

Με απλά νούμερα τι πλήρωσαν:

ΑΣ Ρόδος: 3700 ευρώ (διαιτησίες)+15828 ευρώ (μετακινήσεις): 19528 ευρώ (σύνολο).
Πανθηραϊκός: 4100 ευρώ (διαιτησίες)+28500 ευρώ (μετακινήσεις): 32600 ευρώ (σύνολο).
Ποσειδών Καρδαμύλων: 5550 ευρώ (διαιτησίες)+8520 ευρώ (μετακινήσεις): 14070 ευρώ (σύνολο).
Αίγειρος Μυστεγνών: 5666 ευρω (διαιτησίες)+9300 ευρώ (μετακινήσεις): 14966 ευρώ (σύνολο).
  

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΑΙΓΕΙΡΟΥ ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΟΤΑΣ ΛΕΕΙ ΣΤΗΝ «Α.Χ.» ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ:
«Ο αγώνας μας είναι άνισος σε σχέση με τις ομάδες της υπόλοιπης Ελλάδας»   

·        Έβαλαν στην Σαντορίνη παρατηρητή διαιτησίας από την Λακωνία και το εξοδολόγιο εκτοξεύθηκε στα 2250 ευρώ!.

«Ο αγώνας που κάνουμε είναι άνισος, ειδικά στο θέμα των μετακινήσεων» λέει στην «Α.Χ.» ο πρόεδρος του Αιγείρου Μυστεγνών που συνολικά έδωσε για διαιτησίες στα εντός έδρας παιχνίδια και για τις μετακινήσεις 14 χιλιάδες 966 ευρώ!.
Ο Στρατής Μπότης τονίζει ότι το νησιωτικό ποδόσφαιρο δεν αντέχει σε τέτοια ποσά. «Χαντακώνεται το ποδόσφαιρο στα νησιά. Παρά πολλά χρήματα για τις σημερινές δύσκολες εποχές αναγκάζονται να δίνουν οι παράγοντες των ομάδων για να τα βγάλουν πέρα» λέει, εκφράζοντας παράλληλα και την απορία του για το γεγονός ότι οι κατατόπους ΕΠΣ δεν φρόντισαν να βοηθήσουν τις πρωταθλήτριες τους, με εξαίρεση φυσικά την ΕΠΣ Δωδεκανήσουν. «Απορώ γιατί δεν διαπραγματεύθηκαν κάποια πράγματα με την ΕΠΟ, όπως έκαναν εκεί στη Ρόδο» μας αναφέρει, συμπληρώνει μάλιστα: «δεν μπορεί να υπάρχει έτσι ανταγωνισμός, αφού οι ασθενέστερες ομάδες δεν μπορούν να πλησιάσουν τις ομάδες που έχουν την δυνατότητα να πληρώνουν, είτε τις ομάδες που είναι στην Ηπειρωτική Ελλάδα».
Ο κ. Μπότης σχολίασε επίσης το γεγονός της μη παρουσίας της ομάδας του στην Σαντορίνη, όπου στο παιχνίδι με τον Πανθηραϊκό παραιτήθηκε. «Γυρίσαμε από την Χίο το πρωϊ της Δευτέρας και έπρεπε το βράδυ της ίδιας ημέρας να φύγουμε μέσω Πειραιά για Σαντορίνη, όπου θα παίζαμε Τετάρτη και θα επιστρέψαμε στην Μυτιλήνη τα ξημερώματα της Πέμπτης προς Παρασκευή» αναφέρει, σημειώνοντας ότι έπαιξε ρόλο για να πάρουν στην διοίκηση αυτή την απόφαση το γεγονός ότι η ομάδα βάσει προγράμματος έπαιζε εκτός έδρας παιχνίδια Τετάρτη-Κυριακή αλλά και για το ότι είχε ποδοσφαιριστές που δεν μπορούσαν να πάρουν άδεια από τις εργασίες τους (στρατιωτικούς, αστυνομικούς).
Για 15 παιχνίδια στην Α’  Κατηγορία Λέσβου, ο πρόεδρος του Αιγείρου έδωσε μέσο όρο για κάθε αγώνα 200 ευρώ, δηλαδή του κόστισε συνολικά στα 3000 ευρώ. Την ίδια στιγμή για τα 3 εντός έδρας ματς των μπαράζ έδωσε 5666 ευρώ!. «Καταλαβαίνει κανείς ότι το εξοδολόγιο της διαιτησίας είναι αρκετά τσιμπημένο. Και φυσικά σου δίνουν ένα εξοδολόγιο χωρίς παραστατικά, πχ αεροπορικά εισιτήρια και εσύ αναγκάζεσαι να τα πληρώσεις αφού διαφορετικά δεν αρχίζει ο αγώνας» τονίζει, σημειώνοντας ότι όλα τα κόστη της διαιτησίας αλλά και των μετακινήσεων καλύφθηκαν από τον ίδιο καθώς και από τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης της πρωταθλήτριας Λέσβου.
           
Δεν ξεχνώ την Λακωνία……

Στο γεγονός ότι οι ρέφερι δίνουν ένα εξοδολόγιο χωρίς παραστατικά στέκεται και ο πρόεδρος του Πανθηραϊκού μιλώντας στην «Α.Χ.». Ο Νίκος Καμπουράκης που οδήγησε τους πρωταθλητές Κυκλάδων στην άνοδο στην Γ’ Εθνική Κατηγορία, ανέφερε: «τα ποσά που πληρώνουν οι ομάδες των νησιών για διαιτησία είναι πολύ μεγάλα, σε σχέση με ότι πληρώνουν οι ομάδες που είναι στην υπόλοιπη Ελλάδα. Θα μπορούσε η ΕΠΟ να καλύπτεται τα αεροπορικά εισιτήρια των διαιτητών, έτσι θα ήταν σαφώς λιγότερο το ποσό που θα δίναμε». Παράλληλα σημειώνει ότι δεν υπάρχει και προγραμματισμός γρήγορος από την ΕΠΟ, με δεδομένο ότι ορίζονται οι ρέφερι το μεσημέρι της Τετάρτης και ανακοινώνονται την Πέμπτη και έτσι βρίσκουν ακριβά εισιτήρια. «Μας χρεώνουν ξενοδοχείο 100 με 150 ευρώ, την στιγμή που εάν απευθύνονταν πχ σε εμάς εδώ στην Σαντορίνη, θα τους δίναμε τιμές για ξενοδοχείο τα μισά λεφτά» λέει. Δεν ξεχνάει τι πλήρωσε εξοδολόγιο στο παιχνίδι με την Ρόδο, όπου ανέρχονταν στις 2250 ευρώ, αφού όρισαν παρατηρητή διαιτησίας από την Λακωνία!. «Εμείς εδώ στη Σαντορίνη τέτοιο καιρό έχουμε 6-7 πτήσεις την  ημέρα, οπότε θα μπορούσαν να έρχονται αυθημερόν οι ρέφερι. Τώρα για το γεγονός ότι μας όρισαν παρατηρητή διαιτησίας από την Λακωνία, τα συμπεράσματα δικά σας» υπογραμμίζει ο κ. Καμπουράκης, λέγοντας ακόμη: «τα θέλουν και τα χρήματα προκαταβολικά, πρέπει δηλαδή πριν από το παιχνίδι να έχεις τα 2 χιλιάδες ευρώ έτοιμα. Άσε που δεν ξέρουμε τι πληρώνουμε αφού δεν υπάρχουν παραστατικά, αλλά αυτό είναι λάθος της ΕΠΟ».
Ο πρόεδρος του Πανθηραϊκού επεσήμανε επίσης ότι τα έξοδα για την διαιτησία αλλά και για τις μετακινήσεις καλύφθηκαν από τα μέλη του Δ.Σ. και τους αρκετούς χορηγούς που έχει η ομάδα. «Πήγαμε με τσάρτερ στην Μυτιλήνη, όμως ήρθαν μαζί και φίλαθλοι και έτσι μπορέσαμε και καλύψαμε το κόστος που έφτασε στις 18500 ευρώ» ανέφερε.
Στην Σαντορίνη κάνουν τα σχέδια τους για το νέο πρωτάθλημα της Γ΄Εθνική με πρώτο στόχο την παραμονή. «Υπολογίζουμε ότι πρέπει να βρούμε 30 χιλιάδες ευρώ για την διαιτησία στον 4ο όμιλο που θα είμαστε και άλλα τόσα χρήματα περίπου για τις μετακινήσεις. Οργανωνόμαστε από τώρα έχοντας την συμπαράσταση αρκετών χορηγών για να τα βγάλουμε πέρα» είπε στην «Α.Χ.».

«Η ΕΠΟ έπρεπε να βοηθάει…..»
Βαθιά το χέρι στην τσέπη έβαλαν οι διοικούντες του Ποσειδώνα Καρδαμύλων για να μπορέσουν να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης για τα 3 εκτός έδρας παιχνίδια των μπαράζ όπως και τα υπέρογκα έξοδα της διαιτησίας στους αγώνες του Φαφαλιείου Σταδίου.
Συνολικά έδωσαν 14070 ευρώ (για μετακινήσεις, διαιτησία) με τον πρόεδρο των πρωταθλητών Χίου Φίλιππο Μπουλά, δικαιολογημένα να αναφέρει ότι: «τα ποσά που δίνουν οι νησιωτικές ομάδες για την διαιτησία είναι πολύ υψηλά. Δεν υπάρχει καμία βοήθεια από την ΕΠΟ, που θα μπορούσα να πληρώνει έστω τα αεροπορικά εισιτήρια των διαιτητών. Έτσι το εξοδολόγιο θα έπεφτε αισθητά σε σχέση με το μέσο όρο των 2 χιλιάδων ευρώ που δίνουν οι ομάδες».
Ο πρόεδρος του Ποσειδώνα σημειώνει ακόμη ότι η ΕΠΟ θα μπορούσε να μεσολαβήσει ώστε να δοθούν καλύτερες τιμές (σαν γκρουπ) στις ομάδες είτε από ναυτιλιακές είτε από αεροπορικές εταιρείες, για τις μετακινήσεις τους. «Εμείς καταφέραμε και ανταπεξήλθαμε στα μεγάλα έξοδα με την βοήθεια των μελών του Δ.Σ., των χορηγών-υποστηρικτών που έχουμε» ανέφερε ο Φίλιππος Μπουλάς, λέγοντας ακόμη: «τα κόστη είναι δυσβάστακτα για τα νησιωτικά σωματεία, κάποια στιγμή πρέπει εκεί στην ΕΠΟ να ασχοληθούν σοβαρά με τα θέματα της διαιτησίας που πληρώνουν οι ομάδες από τα νησιά είτε σε Γ’  Εθνική είτε στα μπαράζ. Με δεδομένη την οικονομική κατάσταση που υπάρχει να δίνεις 2 χιλιάδες ευρώ για διαιτησία, είναι ποσά εκτός πραγματικότητας!».
Ο Μάκης Ντουρουτλής πρόεδρος του ΑΣ Ρόδος, ήταν αυτός που κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων των πρωταθλητών Δωδεκανήσου στα μπαράζ του 10ου ομίλου όπου η ομάδα του πήρε την 1η θέση. Επιχειρηματίας στο «σμαραγδένιο νησί» με καταστήματα τουριστικών ειδών οδήγησε τα «ελάφια» στην επιτυχία αυτή και μάλιστα ήταν η μοναδική ομάδα από τις 28 που προβιβάστηκαν που πήρε αήττητη την άνοδο, έχοντας μάλιστα και την καλύτερη επίθεση με 19 γκολ (3,1 μέσο όρο) στα 6 παιχνίδια που έδωσε.
  
   
Τι πλήρωσαν για μετακινήσεις:
* Ο ΑΣ Ρόδος συνολικά για τα 3 ταξίδια του σε Μυτιλήνη, Χίο και Σαντορίνη έδωσε 15.828 ευρώ. Όλα τα σκέλη ήταν με αεροπλάνο (με ενδιάμεσο σταθμό το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος των Αθηνών). Κάθε ταξίδι για τους πρωταθλητές του 10ου ομίλου στοίχισε 5276 ευρώ. Η ανάλυση του, ήταν 4576 τα αεροπορικά εισιτήρια συν 700 ευρώ για ξενοδοχείο, πούλμαν σε γήπεδο. Οι Ροδίτες πλήρωσαν 208 ευρώ το κάθε αεροπορικό εισιτήριο (για 22 άτομα αποστολής που είχαν σε κάθε ταξίδι). Το ποσό αυτό είναι από την στιγμή που έφευγαν από το αεροδρόμιο «Διαγόρας» της Ρόδου έως και την επιστροφή τους. Δηλαδή, με απλά λόγια για το Ρόδος-Αθήνα-Χίος-Αθήνα-Ρόδος πλήρωσαν 208 ευρώ!!!. Τιμή την οποία πήραν ως γκρουπ μετά από μεσολάβηση στην Aegean Airlines του πρόεδρου της ΕΠΣ Δωδεκανήσου Παναγιώτη Διακοφώτη, ο οποίος ασχολήθηκε πολύ «ζεστά» ώστε να βοηθήσει με ουσία (όχι στα λόγια) την πρωταθλήτρια ομάδα της Ένωσης του!.
* Ο Πανθηραϊκός πλήρωσε για τα ταξίδια του σε Μυτιλήνη, Χίο και Ρόδο συνολικά 28500 ευρώ. Το ταξίδι στην Μυτιλήνη κόστισε 18500 ευρώ, το οποίο έγινε χρησιμοποιώντας τσάρτερ που κλείστηκε από την Olympic Air. Η τιμή του τσάρτερ ήταν 17.500. Ο σύλλογος για την αποστολή (ποδοσφαιριστές, προπονητής, διοίκηση) πλήρωσε 7000 ευρώ. Τα υπόλοιπα δόθηκαν από τους φιλάθλους αφού στο μονοήμερο ταξίδι στην Λέσβο (έφυγαν 9 το πρωϊ από την Σαντορίνη και επέστρεψαν στις 9 το βράδυ) ακολούθησαν 78 φίλαθλοι. Περίπου 150 ευρώ έδωσε ο κάθε φίλαθλος του Πανθηραϊκού για να ταξιδέψει με την ομάδα. «Εμείς σαν αποστολή ομάδας δώσαμε 7000 ευρώ, μας στοίχισε καλά, αφού εάν πηγαίναμε με τα πλοία της γραμμής ή χρησιμοποιώντας και ένα αεροπλάνο, το κόστος θα ανέρχονταν κάπου στις 5000 ευρώ» επισημαίνει ο πρόεδρος του Πανθηραϊκού Νίκος Καμπουράκης. Από 5000 ευρώ τώρα στοίχισε το κάθε ταξίδι των πρωταθλητών Κυκλάδων σε Χίο και σε Ρόδο. Ήταν και τα δυο ακτοπλοϊκώς και στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνεται και η μια διανυκτέρευση που έκαναν στην Ρόδο.
* Συνολικά 8520 ευρώ έδωσε ο Ποσειδώνας Καρδαμύλων για τις μετακινήσεις του στα 3 ταξίδια. Πλήρωσε τα λιγότερα από όλες τις ομάδες όταν πήγε στην Μυτιλήνη, αυθημερόν (820 ευρώ). Το πιο ακριβό ήταν όμως το ταξίδι στην Σαντορίνη (όλη η μετακίνηση ακτοπλοϊκώς). Κόστισε συνολικά 4200 ευρώ, Στα εισιτήρια του πλοίου έδωσαν 3600 ευρώ συν 600 ευρώ το φαγητό και το πούλμαν στην Σαντορίνη. Για το ταξίδι του στην Ρόδο ο Ποσειδώνας (με πλοίο και αεροπλάνο) πλήρωσε 3500 ευρώ.

* Ο Αίγειρος Μυστεγνών για τα 2 ταξίδια σε Χίο και Ρόδο κατέβαλε 9300 ευρώ. Το ταξίδι στην Σαντορίνη, το γλίτωσε αφού παραιτήθηκε και δεν πήγε στο νησί των Κυκλάδων. 5800 ευρώ ήταν το ταξίδι στην Ρόδο και αρκετά ακριβό (αφού ήταν με διανυκτέρευση) το ταξίδι στη Χίο που έφτασε στις 3500 ευρώ (εκτός από την ομάδα καλύφθηκαν και έξοδα φιλάθλων, σύνολο 30 άτομα).

Δεν υπάρχουν σχόλια: