- - - ΑΨΕΣ Πυθαγόρας Πυθαγόρας ΑΕ Καρλόβασι ΑΟ Πολυκράτης samos samos samos Φοίνικας Διαγόρας Ραχών Ικαρίας samos samos samos samos samos samos samos ΑΣΣΑ Αναγέννηση

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Το Ποδόσφαιρο και οι « Εκτελεστές » του

(Του Γιάννη Γρηγορακάκη  Γεν. Γραμματέας της ΑΕ Καρλόβασι)       
Το ποδόσφαιρο είναι ωραίο και κατάλληλο ως θέαμα,ειδικά για παιδιά, όταν όλοι οι παράγοντες τέλεσης και λειτουργίας του κάνουν αυτό, που απορρέει από τις υποχρεώσεις, τα καθήκοντα και την ανατροφή τους. Οι ποδοσφαιριστές αγωνίζονται για τη νίκη σεβόμενοι αντίπαλους, διαιτητές και θεατές!
Οι διαιτητές και οι όποιοι άλλοι υπεύθυνοι διεξαγωγής ενός αγώνα σέβονται τους κανονισμούς και τους εφαρμόζουν χωρίς υπεκφυγές, σκοπιμότητες και πονηρούς συνειρμούς! Οι θεατές επιδοκιμάζουν ή αποδοκιμάζουν τις ενέργειες των ποδοσφαιριστών και τις αποφάσεις των διαιτητών χωρίς εξύβριση των θείων και χυδαίες εκφράσεις! Αυτά προβλέπουν το «ευ αγωνίζεσθαι », οι κανονισμοί, οι νόμοι και η παιδεία του καθενός.
Όσοι βρεθήκαμε την περασμένη Κυριακή στο ΔΗΜ.ΣΤΑΔΙΟ ΚΑΡΛΟΒΑΣΟΥ, ευτυχήσαμε μέχρι το 85ο λεπτό του να είμαστε μάρτυρες ενός αγώνα, που πραγματικά τηρούσε τις παραπάνω προδιαγραφές, αν εξαιρέσει κανείς μία περίπτωση που ο διαιτητής αδίκησε κατάφωρα τη φιλοξενούμενη ομάδα και την εμμονή του να ανέχεται το σκληρό παιχνίδι. Τότε, 5’ πριν τη λήξη του αγώνα, ποδοσφαιριστής της φιλοξενούμενης ομάδας(Ένωσης Βαθύλου), γέννημα και θρέμμα της ΑΕ Καρλόβασι και μέχρι πέρυσι αθλητής της, « γρονθοκόπησε» στο στομάχι νεαρό ποδοσφαιριστή της γηπεδούχου, που εκείνη τη στιγμή ήταν κάτοχος της μπάλας. Να σημειώσουμε ότι ο θύτης έχει τη διπλάσια ηλικία από το θύμα και τυχαίνει να διαμένουν στην ίδια γειτονιά! Ο διαιτητής αντί για κατευθείαν κόκκινη του έδειξε κίτρινη,  που όμως ως δεύτερη τον έβγαζε από τον αγώνα για τα λίγα λεπτά που απέμεναν.
Όλοι οι παρευρισκόμενοι, μεταξύ μας και ο πρόεδρος της ΕΠΣ Σάμου, περιμέναμε ο «λίαν επιεικώς» κριθείς παραβάτης να παραδώσει το περιβραχιόνιο του αρχηγού και να αποχωρήσει από τον αγωνιστικό χώρο, όπως στις πλείστες αυτών των περιπτώσεων συμβαίνει. Αντί όμως αυτού είδαμε τον μικρό να ξαναπέφτει στο χόρτο, συρόμενος από τον αποβληθέντα και τον διαιτητή να του δείχνει κίτρινη, για «θέατρο» όπως μάθαμε αργότερα, που ως δεύτερη και γι’αυτόν, τον έστελνε στα αποδυτήρια. Από εκεί και πέρα έγινε το «έλα να δεις»! Ο νεαρός έβγαλε τη φανέλλα του και κατευθύνθηκε προς τον χώρο των αποδυτηρίων ενώ ο άλλος άρχισε να κλωτσάει και να γρονθοκοπεί το σκέπαστρο των θέσεων της φιλοξενούμενης ομάδας,  να συγκρατείται από τον προπονητή και συμπαίκτες του, να επιχειρεί να εισέλθει στον αγωνιστικό χώρο, να εμποδίζεται από τον παρατηρητή του αγώνα, να τον σπρώχνει και να προσπαθεί να τον γρονθοκοπήσει(τον παρατηρητή εννοείται) και τελικά να σύρεται με το ζόρι από τους δικούς του προς τα αποδυτήρια. Εκεί να επιχειρεί να μπεί σε αυτά της γηπεδούχου ομάδας, όπου βρισκότανε ήδη ο νεαρός και να εμποδίζεται από περσινούς συμπαίκτες του στην ΑΕ Καρλόβασι. Στο σημείο έτρεξαν και οι αγωνιζόμενοι ποδοσφαιριστές (πλην δύο) της γηπεδούχου χωρίς όμως να εμπλακούν. Ας σημειωθεί, έτσι  απλά, ότι κατά τη διάρκεια της βίαιης μεταφοράς του χολωμένου ποδοσφαιριστή προς τα αποδυτήρια κι έξω από αυτά, τούτος δεν σταμάτησε να βρίζει, βωμολοχώντας, θεούς και δαίμονες! Την ίδια στιγμή έξω από την κλειδωμένη καγκελλόπορτα των αποδυτηρίων οι συγγενείς των δύο ποδοσφαιριστών, έβριζαν οι μεν τους δε και ο καθένας τον «αντίπαλο» κανακάρη.
Το παιχνίδι μόλις ηρέμησαν κάπως τα πνεύματα συνεχίστηκε κι έληξε χωρίς άλλα προβλήματα σε περίπου 10 λεπτά(5’+5’καθυστερήσεις), αφήνοντας σε όσους αγαπάμε το ποδόσφαιρο και πασχίζουμε γι’αυτό μια πικρή γεύση και δυστυχώς επιβεβαιώνοντας την άποψή μας για την ανικανότητα της διαιτησίας και την εικονική παρουσία του όποιου παρατηρητή. Κι εξηγώ για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις ή αμφιβολίες.
Ο διαιτητής με το Φύλλο Αγώνα που συμπλήρωσε και παρέδωσε, στην ουσία αθωώνει τον θύτη και στοχοποιεί το θύμα γιατί δεν αναφέρει λέξη για την απαράδεκτη συμπεριφορά και τα λόγια που ξεστόμιζε για ώρα ο πρώτος όταν αποχωρούσε , ενώ άκουσε και σημείωσε τη φράση «άει γ@μήσου» που φέρεται να είπε ο δεύτερος προς τον πρώτο κατά την αποχώρησή του προς τα αποδυτήρια. Σημείωσε ένα «αποχώρησε διαπληκτιζόμενος με οπαδούς της γηπεδούχου ομάδας» και καθάρισε! Αναφέρει επίσης ότι διέκοψε για 2’ τον αγώνα για να ηρεμήσουν τα πνεύματα,που δεν αληθεύει, γιατί ο αγώνας διακόπηκε, για περισσότερα από 7’,  επειδή οκτώ ποδοσφαιριστές της γηπεδούχου ομάδος έτρεξαν προς τον χώρο των αποδυτηρίων , για να προστατέψουν τον συμπαίκτη τους από τον μαινόμενο «αντίπαλο». Αυτό βέβαια τιμωρείται αυστηρά αλλά ο διαιτητής, για λόγους που μόνον εκείνος ξέρει, το αποσιώπησε. Να αναφέρουμε τέλος πως οι μόνοι που δέχτηκαν κάρτα ήταν οι συγκεκριμένοι ποδοσφαιριστές και ουδείς άλλος , παρόλο που υπήρξαν τουλάχιστον 7-8 περιπτώσεις σκληρού κι επικίνδυνου παιχνιδιού. Ας μην αναφερθούμε στον υπολογισμό των καθυστερήσεων (5’), γιατί ίσως ο διαιτητής να χρησιμοποιεί νέα και άγνωστη σε μας μαθηματική μέθοδο.
Ειλικρινά δεν γνωρίζουμε τι γράφει ο παρατηρητής στην Έκθεσή του. Όχι γιατί έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία αλλά να, είμαστε περίεργοι, αν αναφέρει τα σπρωξίδια και τα ξώφαλτσα μπουνίδια και κλωτσίδια, που δέχτηκε από τον απλά διαπληκτιζόμενο με οπαδούς ποδοσφαιριστή. Ας αφήσει δε τις σκόπιμες από τον ίδιο διαρρεύσεις , ότι τάχα μου χαρίστηκε μαζί με τον διαιτητή της γηπεδούχου ομάδας, γιατί δεν είμαστε τόσο αφελείς όσο αυτός νομίζει. Γνωρίζει πολύ καλά ότι «οι φίλαθλοι  που εισήλθαν στον χώρο των αποδυτηρίων και όχι στον αγωνιστικό χώρο» όπως λέγεται και γράφεται, ήταν οι δύο μη συμμετέχοντες στον αγώνα αρχηγοί της ομάδας κι ένας πρώην, όλοι τους για χρόνια συμπαίκτες και φίλοι με  τον μαινόμενο και σκοπό είχαν να τον ηρεμήσουν. Αυτά για να σταματήσουν μερικοί να το παίζουν υπεράνω και συλλογοπατέρες !
Αποτέλεσμα του παραπειστικού κι ελλειπούς ΦΑ και της ανύπαρκτης παρατηρητικότητας του παρατηρητή ήταν, ο πρόξενος του όλου μπάχαλου να τιμωρηθεί με μία(1)αγωνιστική και το θύμα με τρείς(3)!!!Αν γραφόταν ό,τι ακριβώς έγινε, ο υπαίτιος ποδοσφαιριστής θα έτρωγε δύο (2) ή τρεις (3) ακόμη, ίσως και περισσότερες, που αθροιζόμενες με τη μία(1) θα διπλασιάζονταν, επειδή έφερε το περιβραχιόνιο του αρχηγού.Αλλά.................!
Αυτή η μακροσκελής αφήγηση των όσων πραγματικά συνέβησαν την περασμένη Κυριακή στο ΣΤΑΔΙΟ ΚΑΡΛΟΒΑΣΟΥ, γίνεται με δική μου αποκλειστική ευθύνη και στοχεύει στην πραγματική ενημέρωση όλων των φιλάθλων της Σάμου αλλά και στην αφύπνιση επιτέλους των αρμοδίων για να μη δούμε χειρότερα και ίσως οδυνηρότερα κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον! Αν δε κάποιος είδε κάτι άλλο και όχι αυτά που εγώ αναφέρω, κρίνω και κατακρίνω, ας με διαψεύσει. Τα παραπάνω είναι καρατσεκαρισμένα και διασταυρωμένα , για τούτο και καθυστέρησα να τα δημοσιοποιήσω. Ελπίζω να ληφθούν, από κάποιους,σοβαρά υπόψη!
Γιάννης Γρηγορακάκης
Γεν. Γραμματέας της ΑΕ Καρλόβασι       

Δεν υπάρχουν σχόλια: