- - - ΑΨΕΣ Πυθαγόρας Πυθαγόρας ΑΕ Καρλόβασι ΑΟ Πολυκράτης samos samos samos Φοίνικας Διαγόρας Ραχών Ικαρίας samos samos samos samos samos samos samos ΑΣΣΑ Αναγέννηση

Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Θανάσης Πανούσος, ο αθλητής παράδειγμα για τους νέους της Σάμου

"Η εποχή έχει δυστυχώς αλλάξει, παλιότερα οι μανάδες μας κυνηγούσαν να φύγουμε από τις αλάνες"
Τα λόγια του Θανάση Πανούσου, ομοσπονδιακού περιφερειακού προπονητή Σάμου στο βόλεϊ, αντικατοπτρίζουν την σημερινή πραγματικότητα.

Μέσα από μια συνέντευξη στην Ελένη Χατζηγεωργίου ξεδιπλώνεται η αθλητική ιστορία του.

PANOUSOS THANASIS2
Πότε ξεκινήσατε να παίζετε Βόλεϊ και γιατί το συγκεκριμένο άθλημα και όχι το κλασικό των αγοριών το ποδόσφαιρο;
Ξεκίνησα το βόλεϊ σε ηλικία δεκατεσσάρων(14) ετών στον Άρη Καρλοβάσου στη Σάμο, επέλεξα ή μάλλον με επέλεξε αυτό γιατί είχα ξεκινήσει μπάσκετ, ενάμιση(1.1\2) χρόνο πριν. Όμως εντελώς συγκυριακά έπαιξα δύο αγώνες σε τοπικό και κάποιους αγώνες στα τότε μπαράζ ανόδου Γ΄ Εθνικής, με είδε ο τότε υπεύθυνος ανάπτυξης ομοσπονδίας κ. Μπεργελές, δάσκαλος του βόλεϊ και με επέλεξε να πάω στα κλιμάκια των εθνικών ομάδων , που αργότερα μετά από ένα χρόνο επιλέχθηκα και στην εθνική παίδων. 

Πως προέκυψε η μετακίνησή σας από τον Άρη Καρλοβάσου στο Μίλωνα (ΑΟΝΣ ΜΙΛΩΝ);
Η μετακίνηση μου στον Μίλωνα προέκυψε, μετά από ένα χρόνο παραμονής μου στα κλιμάκια , είτε συμμετείχα σε προετοιμασίες κλιμακίων και στο πρωτάθλημα στη Σάμο. Είχε οργανωθεί η ομάδα πολύ καλά, υπήρχε προπονητής, ο τωρινός διευθυντής της ομοσπονδίας κ. Μπακοδήμος ο οποίος ήταν φαντάρος στη Σάμο και ανέλαβε και την ομάδα ως προπονητής . Οπότε φεύγοντας από τη Σάμο , με πρότεινε με τον κ. Μπεργελέ , που με είχε επιλέξει στα κλιμάκια, στην ομάδα του Μίλωνα, που ήταν μια καλά οργανωμένη ομάδα, με οικογενειακό κλίμα και με καλό προπονητή, οπότε ο Μίλωνας έστειλε άνθρωπο μετά από αυτές τις συστάσεις για να κάνει την μετεγγραφή μου.

Ποια ήταν η πρώτη σκέψη σας , στο άκουσμα ότι σας θέλουν ομάδες από το εξωτερικό ;
Το εξωτερικό πάντα ήταν για εμένα όνειρο ζωής και στόχος, απλά την εποχή που ξεκίνησα και για αρκετά χρόνια δεν υπήρχαν τόσοι μάνατζερ και τόσο πολύ εύκολη μετακίνηση παιχτών . Θα είχα κάνει την μεταγραφή όχι στα 29-30χρ. που πήγα στην Ιταλία και την δεύτερη στα 36χρ. που πήγα Γερμανία, αλλά θα τα είχα κάνει πολύ νωρίτερα. Δηλαδή στην ηλικία των 19-20 χρ. Και το να παίζεις πολλά χρόνια εξωτερικό, ειλικρινά η εμπειρία που ζεις είναι απίστευτη. Γιατί δεν έχεις να ασχοληθείς με τίποτα άλλο πέρα, από το πώς θα γίνεις καλύτερος, πως θα κάνεις καλύτερη προπόνηση καθώς όλα τα υπόλοιπα τριγύρω είναι απόλυτα οργανωμένα , πολύ οργανωμένο περιβάλλον με όλες τις διευκολύνσεις που πρέπει να έχει ένας επαγγελματίας παίχτης
Στο Μπιτς βόλεϊ με την καθοδήγηση σας , στο πανελλήνιο πρωτάθλημα Κ16 το 2015 με την κα. Ναταλία Χατζηνικολάου και κα. Ηρώ Τσουκαλά φτάσατε στα τελικά στο Βόλο και το 2017 με την κα. Ναυσικά Μαραθοκαμπίτου και κα. Ναταλία Χατζηνικολάου κατακτήσατε την τέταρτη(4) θέση, ποιό το μυστικό της επιτυχίας ; Δεν υπάρχει μυστικό επιτυχίας, υπάρχει πολύ αγάπη γι αυτό που κάνω. Προσπαθώ να δίνω στα κορίτσια ή τα αγόρια, γενικά όποιον προπονώ τον καλύτερο μου εαυτό και να μεταδώσω όσα ξέρω , όσα γνωρίζω με τον καλύτερο και πιο απλό τρόπο για να τα καταλάβει, να τα κατανοήσει και να τα εφαρμόσει και φυσικά η σωστή και καλή δουλειά, δεν θα πω η πολύ δουλειά γιατί όλοι λέμε πολύ δουλειά. Το θέμα είναι όχι απλώς να υπάρχει πολύ προπόνηση αλλά να υπάρχει ποιότητα στην προπόνηση.


PANOUSOS THANASIS3
Είστε Περιφερειακός Ομοσπονδιακός προπονητής της Τοπικής Επιτροπής Σάμου, υπάρχουν ταλέντα στο νομό που θα μπορούσαν να έχουν μια επιτυχημένη εξέλιξη έξω από το πλαίσιο της περιφέρειας;
Στη Σάμο υπάρχουν ταλέντα τα οποία μπορεί να είναι σε οποιοδήποτε άθλημα, το θέμα είναι ότι εγώ και οποιοσδήποτε άλλος συνάδελφος ομοσπονδιακός άλλου αθλήματος να μπορέσουμε να τα ανακαλύψουμε, να τα βοηθήσουμε, να τους ανοίξουμε τις πόρτες να κάνουν ένα βήμα παραπάνω. Και βέβαια εξαρτάται από τους ίδιους αν θέλουν να το κάνουν, να αρπάξουν την ευκαιρία από τα μαλλιά, να προσπαθήσουν να δουλέψουν και στο τέλος φυσικά να φτάσουν όσο πιο ψηλά μπορούν και ονειρεύονται.

Η ομάδα του Κέρκη ανέβηκε στην Α2 κατηγορία, σας είδαμε να τον κατευθείνεται αγωνιστικά στα μπαράζ ανόδου , θα είστε ο προπονητής της ομάδας του Μαραθοκάμπου την ερχόμενη σεζόν 2017-2018 ;
Η ομάδα του Κέρκη ανέβηκε στην Α2 κατηγορία , για του χρόνου κάνουμε συζητήσεις με τα παιδιά, προσπαθούμε να βρεθούν χρήματα έτσι ώστε η ομάδα να έχει μια αξιοπρεπή παρουσία στην Α2 και όχι να είναι στην κατάσταση να χαροπαλεύει η να αγκομαχά να τα βγάλει πέρα οικονομικά γιατί όπως έχουμε τα παραδείγματα από τις προηγούμενες ομάδες που ήταν στην Α2 δεν φέρνουν τα ανάλογα αποτελέσματα. Εμείς θέλουμε να κατέβουμε όσο το δυνατόν πιο οργανωμένοι και πιο δυνατοί, να ευχαριστιέται ο κόσμος που θα έρχεται να βλέπει βόλεϊ, να διασκεδάζει, να διασκεδάζουμε και εμείς και να υπάρχει ένα πάρα πολύ καλό κλίμα.

Πριν λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε διημερίδα αθλητικής ψυχολογίας, από τον κορυφαίο αθλητικό ψυχολόγο Ιωάννη Ζαρώτη, είχε την αναμενόμενη ανταπόκριση από τον αθλητικό κόσμο της Σάμου;
Όσον αφορά τον κ. Ζαρώτη ,είναι κορυφαίος επιστήμονας στην Ελλάδα στο είδος του , δυστυχώς δεν είχαμε την ανταπόκριση που περίμενα. Νομίζω οι ομάδες και οι συνάδελφοι δεν κινητοποιήθηκαν όπως θα έπρεπε, ίσως δεν γνώριζαν το μέγεθος του ανθρώπου και το πόσο θα μπορούσε να τους βοηθήσει. Αυτοί που ήρθαν και το παρακολούθησαν είτε ήταν γονείς , είτε ελάχιστοι συνάδελφοι, κατάλαβαν το νόημα και χαίρομαι που η ανταπόκριση τους και το feedback που πήρα μετά ήταν τόσο θετικό και τόσο μεγάλη η έκπληξη τους που ρωτούσαν πότε θα ξανάρθει για την δεύτερη διημερίδα. Θα ξανακάνω προσπάθεια και ελπίζω να συμβάλλουν πάλι οι τοπικές ή οποιοσδήποτε άλλος οικονομικός φορέας.
PANOUSOS THANASIS4
Πόσο ρόλο παίζει η καλή ψυχολογία στον αθλητή στην επίτευξη των στόχων και πόσο ο ίδιος ο προπονητής;
Η καλή ψυχολογία παίζει ρόλο όχι μόνο στον αθλητισμό αλλά παντού για να πετύχεις τους στόχους σου, άρα λοιπόν η καλή ψυχολογία βοηθάει να έχεις και λιγότερο άγχος αυτό είναι το μυστικό. Όσο λιγότερο άγχος, όσο πιο ελεύθερα αγωνίζεσαι και το διασκεδάζεις κα φυσικά είσαι προπονημένος και το αντέχεις, τότε έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας. 

Γιατί να ασχοληθεί ένα νέο παιδί με τον αθλητισμό και τι κίνητρα θα τους δίνατε;
Διότι και μόνο που θα κινείται θα κάνει καλό στην υγεία του . Πέρα από αυτό , από μικρή ηλικία αν το παιδί μπει μέσα σε ένα οργανωμένο περιβάλλον, σε ‘’άθληση’’, όπως είναι η προσχολική άθληση, που στην ουσία τα παιδάκια έχουν την πρώτη τους επαφή με τον αθλητισμό τότε από μικρό μαθαίνει να πειθαρχεί, να συνεργάζεται και φυσικά να δυναμώνει τα χέρια, τα πόδια του, το θώρακα, να εξασκεί το μυαλό του και να μην γίνεται ένα παιδί που ως έφηβος θα είναι μαλθακός και μπροστά στην οθόνη ενός κομπιούτερ, τάμπλετ, κινητού διότι η εποχή έχει δυστυχώς αλλάξει. Παλιότερα , οι μανάδες μας κυνηγούσαν πότε θα φύγουμε από την αλάνα διότι εκεί ήμασταν όλη μέρα και παίζαμε και δεν διαβάζαμε, ενώ τώρα κυνηγάνε τα παιδιά , τα τραβάνε να βγουν έξω από τις οθόνες και τα κομπιούτερ για να πάνε στην αλάνα.
samostimes panousos 2
Θανάσης Πανούσος: καθηγητής Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα στο Βόλεϊ , ξεκίνησε από τον Άρη Καρλοβάσου και έφτασε να έχει 116 συμμετοχές με την Εθνική Ελλάδος , από τους λίγους Έλληνες αθλητές που έχουν αγωνιστεί στο εξωτερικό (Γερμανία, Ιταλία). Επίσης, έχει αγωνιστεί επί χρόνια στα πρωταθλήματα Ελλάδος Α1 και Α2 Εθνικής κατηγορίας , αναλυτικά : 1986-87 Άρης Καρλοβάσου, 1987-1995 Μίλωνα ,1995-2000 ΑΕΚ, 2000 Videx Grottazzolina ,2000-01 Ρέθυμνο ,2001-02 ΑΕΚ, 2002-03 Μίλωνα, 2003-04 ΑΕ Νίκαια, 2004-05 Μίλωνα ,2005-06 Μίλωνα ,2006-07 SCC BERLIN, 2007-08 Μίλωνα ,2008-09 ΓΕ Μεσσηνίας, 2009-2017 ΜΙΛΩΝΑ.
(πηγή samostimes.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: