- - - ΑΨΕΣ Πυθαγόρας Πυθαγόρας ΑΕ Καρλόβασι ΑΟ Πολυκράτης samos samos samos Φοίνικας Διαγόρας Ραχών Ικαρίας samos samos samos samos samos samos samos ΑΣΣΑ Αναγέννηση

Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

Από το Δήμο οι άδειες λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων;

ΠΑΝΤΕΡΛΗΣ ΤΑΚΗΣ   ΣΑΜΟΣ 24-06-2017
ΠΡΟΣ : ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΑΜΟΥ,  
ΜΜΕ

ΘΕΜΑ: ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ Ν. 2725/1999 ΜΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
Επιτέλους κατατέθηκε και έγινε χθες 23-06-2017 συζήτηση στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής με Πρόεδρο το Βουλευτή Σάμου κ. Σεβαστάκη η Επεξεργασία και Εξέταση του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού « ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Ν. 2725/1999 (Α.121) ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ » και το οποίο θα ψηφισθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Συμπεριλαμβάνει εκτός των άλλων ένα αίτημα πολλών ετών από Δήμους και αθλητικούς φορείς οι οποίοι παρά το γεγονός ότι δεν είχαν αθλητικές δραστηριότητες Εθνικών κατηγοριών ήταν υποχρεωμένοι να διαθέτουν εγκαταστάσεις υψηλών προδιαγραφών ακόμα και σε μικρές τοπικές κατηγορίες σε χωριά ελάχιστων κατοίκων. Το ανωτέρω είχε δυσάρεστα αποτελέσματα λίγο πολύ γνωστά στη Σάμο όπου τα συσσωρευμένα προβλήματα πολλών ετών σε όλες σχεδόν τις αθλητικές εγκαταστάσεις όπου λόγο προβλημάτων κάλυψης αυτών έγκαιρα εκ μέρους των αρμοδίων φορέων οι υπεύθυνες Επιτροπές καταλληλότητας των αθλητικών εγκαταστάσεων της Περιφέρειας Β.Αιγαίου δεν εξέδιδαν άδειες λειτουργίας για τέλεση αγώνων ή τις εξέδιδαν ανάλογα με την πρόοδο των απαραίτητων εργασιών. Όλοι θυμόμαστε ότι την αγωνιστική περίοδο 2014-15 δεν έγιναν αγώνες ποδοσφαίρου.

Τροποποιείται λοιπόν το άρθρο 56Α του Αθλητικού Νόμου 2725/1999 και όπως αναφέρει οι αθλητικές εγκαταστάσεις κατατάσσονται σε κατηγορίες ανάλογα με το είδος , το μέγεθος , την δυναμικότητα και την κατηγορία των αγώνων που φιλοξενούν. Υπάρχουν οι Κοινές αθλητικές εγκαταστάσεις όπου πιστεύω θα ενταχθούν και της Σάμου και οι Ειδικές αθλητικές εγκαταστάσεις. Προστίθεται λοιπόν μετά το άρθρο 56Α το άρθρο 56Β με το οποίο ορίζεται η διαδικασία αδειοδότησης ανάλογα με την κατηγορία της αθλητικής εγκατάστασης. Σύμφωνα με αυτό και εάν οι εγκαταστάσεις όπως υποθέτω ( προσωπική εκτίμηση) υπαχθούν στις ομάδες Α2 - Β1 - Β2 που αναφέρονται στο Σχέδιο Νόμου τότε για να εκδοθεί άδεια λειτουργίας τίς κάθε εγκατάστασης πρέπει να υποβληθεί αίτηση του αρμόδιου φορέα ή του ιδιοκτήτη αυτής και κατάθεση υπεύθυνης δήλωσης μηχανικού ή βεβαίωσης της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις αδειοδότησής της. Κατόπιν αυτών των ενεργειών χορηγείται άδεια λειτουργίας με απόφαση Δημάρχου. Η άδεια ισχύει για 3 ή 5 έτη αντίστοιχα της κατηγορίας αφού με την λήξη κάθε έτους πρέπει να κατατεθεί υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη ότι δεν έχει ανέλθει κατηγορία κάποια ομάδα και έτσι δεν έχει γίνει καμία αλλαγή στην εγκατάσταση. Οι Δήμοι μετά την δημοσίευση της Τροποποίησης πρέπει εντός διμήνου να εκδώσουν απόφαση με την κατάταξη όλων των αθλητικών τους εγκαταστάσεων εντός των διοικητικών τους ορίων.

Σημαντική λοιπόν η βοήθεια που δίνει και τα προβλήματα τα οποία λύνει σε Δήμους και εγκαταστάσεις οι οποίοι δεν φιλοξενούν πρωταθλήματα Εθνικών κατηγοριών η τροποποίηση του ν. 2725/1999 και η οποία όπως φαίνεται θα ψηφιστεί ομόφωνα . Τέλος θέλω να επιβραβεύσω την κίνηση του βουλευτή Σάμου κ. Σεβαστάκη να καταγράψει και να κοινοποιήσει στη ΓΓΑ επιστολή θέτοντας το τεράστιο πρόβλημα της ποδοσφαιρικής ομάδας ¨΄ΑΨΕΣ ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ΄΄ των Κοντακαίϊκων για το οποίο κανείς μα κανείς δεν προβληματίσθηκε από τους υπευθύνους εκτός από λόγια του αέρα καθώς επίσης και την πολιτιστική, κοινωνική , εικαστική και ιστορική ανάδειξη και διαφήμιση του χωριού που θα εκπροσωπήσει τη Σάμο στη Γ΄ Εθνική κατηγορία. Να σημειώσω εδώ (γιατί κάποιοι θα τρέξουν να με χαρακτηρίσουν) πως το ίδιο θα έκανα και για όποιον ή όποια παράταξη ή φορέα έδειχνε το ανάλογο ενδιαφέρον για τον αθλητισμό και το Πολιτισμό της Σάμου ανεξαρτήτου ιδεολογίας διότι ο Αθλητισμός είναι Πολιτισμός και δεν έχει χρώματα .

Ευχαριστώ για την φιλοξενία
ΠΑΝΤΕΡΛΗΣ ΤΑΚΗΣ
Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Α.Ο.ΣΑΜΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: